Natural Pedagogy project και ISSA Conference
Το σχολείο μας, μαζί με άλλα τρία σχολεία της Αττικής, συμμετέχει, από το Μάιο του 2024 στο Natural Pedagogy Project. Στόχος αυτού του project είναι να φέρει την εκπαίδευση πιο κοντά στη φύση και την φύση μέσα στις τάξεις. Αναφέρεται κυρίως στην πρώιμη παιδική ηλικία και ο σκοπός του είναι να διδάξει, να ερευνήσει, να φροντίσει, να προστατέψει και να καλλιεργήσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά μιας και όλοι φιλοδοξούμε κάθε χρόνο να αυξάνονται οι συνεργάτες.
Δεδομένου ότι το σχολείο μας βρίσκεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν, να εξερευνήσουν και να μάθουν αξιοποιώντας το εξωτερικό περιβάλλον και καλλιεργώντας όλες τους τις αισθήσεις.
Τον Οκτώβριο του 2024 η Ονειρόσκαλα, μαζί με άλλους συνεργάτες του Project, είχε τη χαρά να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ISSA Conference στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ήταν ένα παγκόσμιο συνέδριο που αναφερόταν στην ανάπτυξη της πρώιμης παιδικής ηλικίας με πολλούς και πολύ σπουδαίους ομιλητές/τριες όπου αναφέρθηκαν σε κοινωνικές και επιστημονικές προοπτικές.
Εμείς παρουσιάσαμε διάφορες δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Natural Pedagogy Project στο σχολείο μας. Εκπρόσωποι της Ονειρόσκαλας ήταν οι παιδαγωγοί: κα Ελένη Ρήγα και κα Σοφία Φωτιάδη. Σας παραθέτουμε λίγα λόγια από τις εντυπώσεις τους.
Σοφία Φωτιάδη
«Ήταν μια μοναδική εμπειρία, μιας και για δύο ήμερες παρακολουθήσαμε ομιλίες και παρουσιάσεις με μεγάλο ενδιαφέρον και με πολλές πληροφορίες για τα παιδιά και ό, τι τα αφορά ( οικογένεια, σχολείο, κοινωνία, νομικά, ηθικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά πλαίσια). Προσωπικά, είχα την ευκαιρία να πάρω και να μάθω για νέες εμπειρίες, τις οποίες θα ήθελα έμπρακτα να μοιραστώ με συναδέλφους μου σχετικά με το πώς να κάνουμε μικρές αλλαγές, αν και στο συνέδριο αυτό μου έγινε σαφής η αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των πλαισίων και θεσμών που αφορούν την προσχολική αγωγή και την πρώιμη παιδική ηλικία για την συνολική σωματική υγεία και ευημερία των παιδιών. Επίσης, πέρα από την δική μας ομάδα αναφέρθηκαν και άλλοι ομιλητές και ομιλήτριες στην σπουδαιότητα της φύσης ως ανάγκη των παιδιών, καθημερινό εργαλείο των εκπαιδευτών και ως κύριο μέλημα της εκάστοτε πολιτείας.
Εν κατακλείδι θα ήθελα να μοιραστώ ένα ηθικό δίδαγμα που εξέλαβα από τις ομιλίες δυο πολύ σπουδαίων ομιλητών ( Jim Cairns και Mathias Urban).
“Ό,τι ωφελεί τα μικρά παιδιά αναβαθμίζει τελικά την κοινωνία στο σύνολό της”
(Jim Cairns και Mathias Urban).
Ελένη Ρήγα
Το ISSA Conference ήταν μία μοναδική ευκαιρία για μένα να ακούσω κορυφαίους εμπειρογνώμονες της προσχολικής ηλικίας, να μοιραστώ γνώσεις και εμπειρίες με επαγγελματίες και ερευνητές σε θέματα πρώιμης παιδικής ηλικίας, να εξερευνήσω θέματα μέσω δια δραστικών συνεδρίων και να μοιραστώ διδάγματα και αποδεδειγμένες λύσεις.
Αυτό που μου έμεινε στη σκέψη είναι το ενοποιητικό θέμα του συνεδρίου :
«It takes an early childhood ecosystem for all young children to Thrive” (Χρειάζεται ένα οικοσύστημα πρώιμης παιδικής ηλικίας για όλα τα μικρά παιδιά για να ευδοκιμήσουν).