ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η ομάδα της Ονειρόσκαλας αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό με εμπειρία στο χώρο και διάθεση να προσφέρει χαρά, αγάπη και φροντίδα στα παιδιά. Λειτουργεί με σεβασμό και κατανόηση για το παιδί. Η απασχόληση των παιδιών βασίζεται στο παιχνίδι μέσα από το οποίο γεμίζουν χαρά ενώ παράλληλα μαθαίνουν να σέβονται, να μοιράζονται, να ακολουθούν κανόνες και να ενσωματώνονται αρμονικά στην ομάδα. Μέσα από τη διασκέδαση τα παιδιά αναπτύσσονται πνευματικά, συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά. 

Λίγα λόγια από εμάς…

ΙΩΑΝΝΑ

Ναλμπαντούδη Ιωάννα ( Ιδιοκτήτρια της Ονειρόσκαλας, Πτυχιούχος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ) :

Πάντα έλεγα ότι θέλω να κάνω κάτι που να έχει σχέση με τα παιδιά.. Ξεκινώντας την επαγγελματική μου πορεία αρχικά ασχολήθηκα με μεγαλύτερες ηλικίες, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα.. Όμως όταν έβλεπα μικρά παιδιά, κάτι μέσα μου μου έλεγε ότι πρέπει να ακολουθήσω άλλη πορεία..‘Έτσι, λοιπόν, ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα.. Δημιουργήθηκε η Ονειρόσκαλα…

Ήθελα τα παιδιά να βρίσκονται σε έναν χώρο που θα τον νιώθουν σπίτι τους.. Σε αυτή την ηλικία αυτό που θέλουν ουσιαστικά είναι να νιώθουν ασφάλεια και ζεστασιά.. Αγάπη, ηρεμία και κατανόηση.. Πιστεύω ότι στην Ονειρόσκαλα το πετυχαίνουμε αυτό.. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την όρεξη για παιχνίδι και μέσα από αυτό για μάθηση, τα παιδιά περνούν όμορφες στιγμές..

Δε νομίζω ότι κάποιος μπορεί να κάνει καλά αυτή τη «δουλειά» αν δεν αγαπάει τα παιδιά. Θέλει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση, να έχεις νέες ιδέες, να είσαι υπομονετικός και να μπορείς να σκέφτεσαι και να νιώθεις και εσύ παιδί.. Ακόμα και οι δύσκολες μέρες γίνονται εύκολες όταν έρχεσαι σε επαφή με αυτές τις αθώες ψυχούλες και τα αληθινά χαμόγελα.. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής μέρα, και το λέω ειλικρινά, που να ξυπνήσω και να μην θέλω να βρίσκομαι στην Ονειρόσκαλα.. Σωματική κούραση μπορεί να υπάρχει, αλλά όταν ζεις όλο αυτό το ονειρικό, στο τέλος της μέρας οποιαδήποτε κούραση ξεχνιέται.. Και περιμένεις να έρθει η επόμενη για να γνωρίσεις κάτι καινούριο… Γιατί η κάθε μέρα στην Ονειρόσκαλα είναι διαφορετική!!

Σε αυτό βοηθάει και το ανθρώπινο δυναμικό της Ονειρόσκαλας… Λες και η τύχη ήταν όλη με το μέρος μου και βρίσκονται εδώ οι πιο αξιόλογοι, ευδιάθετοι και καλοπροαίρετοι άνθρωποι.. Τους είμαι ευγνώμων..

Ελπίζω η αγάπη μου, η διάθεσή μου και η εκπαίδευσή μου να είναι αρκετά για να καταφέρουμε να δώσουμε στα παιδιά την πρώτη ώθηση για να ανέβουν τη σκάλα του δικού τους ονείρου και να δημιουργήσουν έναν κόσμο όπως αυτά φαντάζονται..

 Καλή και χαμογελαστή ονειροσκαλική αρχή

 

ΛΕΩΝΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΣΣΑ

 Δημοκρασσά Λεωνίς ( Γραμματεία της Ονειρόσκαλας, Απόφοιτη Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου, Diploma in human resources management ) :

Πάντα περνώντας έξω από την Ονειρόσκαλα σκεφτόμουν: “Τι ωραίο μέρος να εργάζεται κανείς………” και να που τελικά βρίσκομαι εδώ, μέρος και εγώ της ομάδας της Ονειρόσκαλας! Αισθάνομαι πολύ τυχερή που βρίσκομαι σ’ ένα τόσο όμορφο περιβάλλον, όμορφο όχι μόνο εξωτερικά αλλά και “εσωτερικά”. Μπαίνοντας στο χώρο της Ονειρόσκαλας νιώθεις την αγάπη διάχυτη, αγάπη για τα παιδιά αλλά και για τους συναδέλφους… Την αγάπη αυτή εισέπραξα από την πρώτη μέρα. Η ομάδα της Ονειρόσκαλας με αγκάλιασε και με έκανε κομμάτι της από την πρώτη στιγμή, ένιωσα σα να ήμουν ένα κομμάτι που έλειπε από το παζλ! Στην Ονειρόσκαλα βρήκα το σεβασμό, την αλληλοεκτίμηση και την αναγνώριση, απαραίτητα συστατικά για να νιώθεις όμορφα στο χώρο που περνάς τις περισσότερες ώρες τις ημέρας σου.

 

IMG_0829

Κωνσταντίνου Ελίνα (Ψυχολόγος, M.Sc. στη Σχολική Ψυχολογία, εξειδικευμένη στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας & Ομάδας) :

Όταν πρωτοαντίκρυσα τους χώρους της Ονειρόσκαλας, ένιωσα ότι βρίσκομαι σε μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά. Στο μυαλό μου αμέσως ήρθαν οι διαδοχικές αγκαλιές που ζεσταίνουν, προστατεύουν, συντροφεύουν ένα παιδί.
Όταν γεννιέται ένα μωρό, μπαίνει στη γεμάτη αγάπη αγκαλιά της μητέρας του και λίγο μετά σε αυτή του πατέρα του, των αδελφών του, των παππούδων του και των άλλων συγγενών και φίλων. Αυτή η αγκαλιά όλο και μεγαλώνει, διευρύνεται και γίνονται και όλο και περισσότερες αγκαλιές, όπως αυτή της γειτονιάς και του σχολείου. Ορισμένα παιδιά εντάσσονται στους κόλπους του σχολείου από τη βρεφική τους ηλικία και κάποια άλλα αργότερα. Σε αυτήν την αγκαλιά είμαστε εμείς.
Με αυτό το μοντέλο συστημικής προσέγγισης επικοινωνούμε και στηρίζουμε παιδιά, γονείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό της δικής μας σκάλας στο όνειρο.

Καλή σχολική χρονιά!

 

ΦΩΤΕΙΝΗ

Τσουκνίδα Φωτεινή ( Ψυχολόγος, Msc in Child Psychiatry – Social Psychiatry ) :

Ονειρόσκαλα……

Στου Ονείρου την σκαλίτσα κάθε μέρα χαμογελούν τα αθώα προσωπάκια των Ονειροπαιδιών της..

Εδώ ξεκινά το δικό τους ΟνειροΠαραμύθι για το νόημα της ζωής,

Εδώ ξεκινά το ΟνειροΠαιχνίδι της κατανόησης του εαυτού τους και των άλλων,

Εδώ ξεκινά η φαντασία να ξεδιπλώνει τα ΟνειροΣυναισθήματα τους,

Εδώ το Όνειρο της ζωής τους θα γίνει πραγματικότητα, όποιο και αν είναι…………

Κι για όσα για να γίνουν θέλουν δύναμη και υπευθυνότητα, δουλειά δική της,
κι όσα θέλουν γνώση, και αυτά τ` αφήνουμε στου Ονείρου μας την σκαλίτσα..

Μα για όσα θέλουν καρδιά και αγάπη αφήνουμε τις κόρες και τους γιούς της Ονειρόσκαλας να φωτίζουν με τα μάτια και τις ψυχές τους..

Γιατί μπορούν να βλέπουν και μόνο να θαυμάζουν, μπορούν να ξεδιπλώνουν τον χρόνο, και μπορούν στη χούφτα τους να κρατούν λαμπερά τα κρυσταλλάκια της σκοτεινής σκέψης και τις μαύρες χάντρες του φόβου..

Έχουν γλώσσες χίλιες: ψιθυρίζουν,  τραγουδούν………

Μόνο που εδώ του Ονείρου το Φως έχει και μια φωνή κατάδική του, ξεχωριστή.

Φταίει η κυρά ΟνειροΣκαλίτσα που όλο ψηλά κοιτά και που λαμπυρίζει ακόμα και τις νύχτες;

Φταίνε οι Ονειροδασκάλες οι άσπρες, που αστράφτουν στον ήλιο;

Πάντως όποιο Όνειρο κι αν δει, την άλλη μέρα και το ζει το κάθε Ονειροπαιδί και μένουν οι Ονειρογονείς μαγεμένοι και να κοιτούνε το Ονειροπαιδί – ακόμα και αν είναι το δικό τους το Παιδί…

 

ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΜΠΛΗ

Σοφία Κουμπλή ( Πιανίστα, συνθέτης και παιδαγωγός μουσικοκινητικής αγωγής – σύστημα Carl Orff / Zoltan Kodaly , απόφοιτη του ωδείου “Αthenaeum Maria Callas Conservatory ) :

«Η μουσική εκπαίδευση του παιδιού, αρχίζει 9 μήνες πριν από τη γέννησή του. Θεωρείται αποδεδειγμένη η ευαισθησία του εμβρύου σε μουσικά ακούσματα, όπως και η ικανότητα της μητέρας να μεταδίδει στο παιδί της, κατά την διάρκεια της κύησης, μηνύματα συναισθημάτων και αισθημάτων».

Zoltan Kodaly, Ούγγρος συνθέτης

Εξέφρασα την αγάπη μου για την μουσική από την βρεφική ηλικία! Οι μελωδίες με μαγνήτιζαν σαν παιδί, με γοήτευαν, με έκαναν να χορεύω, να γελώ, με ηρεμούσαν! Στη ζωή μου μεγαλώνοντας άλλαξαν πολλά, εκτός από την αγάπη μου για τη μουσική, αυτή είναι η σταθερά μου, η αφετηρία μου. Σήμερα συνδυάζω τις δυο μεγάλες μου αγάπες, τη μουσική και το να δουλεύω με παιδιά.

Στην Ονειρόσκαλα πρωταρχικός μας στόχος είναι να προάγουμε την συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και η μουσικοκινητική αγωγή αποτελεί ένα δυνατό και ευγενικό ερέθισμα.

Μουσικοκινητική αγωγή είναι ο συνδυασμός της Μουσικής με την Κίνηση. Είναι μια ολοκληρωμένη αγωγή που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, με στόχο να καλλιεργήσουν τις σωματικές, πνευματικές και ψυχικές τους ανάγκες. Κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να βιώσει μέσα από το σώμα του και την κίνησή του, τις αρχές τις μουσικής, του λόγου και του χορού, σύμφωνα πάντα με τον δικό του ατομικό τρόπο.  Το σημαντικό στην μουσικοκινητική αγωγή είναι ότι η διδασκαλία ξεκινά στην διάρκεια του παιχνιδιού, κι έτσι γίνεται μια βιωματική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, με αποτέλεσμα η μάθηση να έρχεται αβίαστα. Αυτό που αφορά την μουσικοκινητική αγωγή δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα, όσο η διαδικασία της μάθησης.

 

ΛΕΤΑ

Νόττη Βιολέτα ( Η κυρία που κρατάει την Ονειρόσκαλα πάντα καθαρή!) :

Στην Ονειρόσκαλα έχω την δυνατότητα να εργάζομαι σε ένα περιβάλλον ευχάριστο γεμάτο ζωντάνια, αγάπη και δημιουργικότητα, που έχει σαν όραμα τη σωστή διαπαιδαγώγηση που οφείλεται στη σωστή λειτουργία του θαυμαστού “ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΥ”  της Ιωάννα Ναλμπαντούδη.

 

ΕΙΡΗΝΗ

Ζώγα Ειρήνη ( Απόφοιτη δημόσιου ΙΕΚ Ν. Ιωνίας στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής-Δραστηριότητες Δημιουργίας και Έκφρασης ) :

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου όταν με ρωτούσαν τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω έλεγα νηπιαγωγός! Δεν ξέρω γιατί και μάλλον ούτε τότε ήξερα.. Απλά αυτό ήθελα! Τα χρόνια πέρασαν, αλλά μερικά πράγματα δεν αλλάζουν.Έτσι αν και γι’αλλού ξεκίνησα,αυτό που πάντα ήθελα το κατάφερα!Δουλεύω με παιδιά εδώ και δεκαπέντε σχεδόν χρόνια, με μια μικρή διακοπή για να κάνω το δικό μου παιδάκι!! Τώραόμως ξέρω ότι μόνο σε αυτή τη δουλειά παραμένεις παιδί,μαθαίνεις να δίνεις και να παίρνεις αγάπη κι αγκαλιές,να είσαι ο εαυτός σου,να μη σταματάς ποτέ να ονειρεύεσαι και να ακονίζεις τη φαντασία σου… Ο κατάλογος δεν σταμάτα κι αν δουλεύεις στην Ονειρόσκαλα κάθε μέρα γίνεται και μεγαλύτερος! Ελπίζω,λοιπόν,να είμαστε όλες εδώ στο αγαπημένο μας ονειροσπιτάκι για πολλά,πολλά χρόνια!

 

ΣΟΦΙΑ ΜΑΤΣΑΓΚΟΥ

Ματσάγκου Σοφία ( Απόφοιτη Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΔΕΛΤΑ στον τομέα Προσχολική Αγωγή Δραστηριοτήτων Δημιουργίας & Έκφρασης, 

Ετήσιο Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή με τίτλο “Ειδική Αγωγή – Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία” που διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος ΔΕ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) :

Όταν κοιτάς  μέσα από τα μάτια των παιδιών συνειδητοποιείς πόσο  «φτωχός»  γίνεσαι όσο μεγαλώνεις…

Κάποιος είπε πως τα  παιδιά μπορούν να διδάξουν τρία πράγματα στους μεγάλους: πρώτον, να χαίρονται χωρίς να υπάρχει λόγος, δεύτερον, να ασχολούνται πάντα με κάτι ,και τρίτον, να απαιτούν με όλη τους τη δύναμη αυτό που επιθυμούν.

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα για μένα, στην αρχή ήταν μια ανάγκη να αλλάξω τον κόσμο, έπειτα μια  βαθιά επιθυμία να ανακαλύψω τον τρόπο σκέψης των παιδιών και στην συνέχεια μια γλυκιά νοσταλγία για τα παιχνίδια που άφησα στην μέση . . .

και ξετρύπωσα στην Ονειρόσκαλα ένα φθινοπωρινό πρωινό για να «πλουτίσω» ξανά από γέλια, χαμόγελα, τρυφερές αγκαλιές και ανιδιοτελή αγάπη.

Η Ονειρόσκαλα μου θυμίζει ένα δάσος γεμάτο πολλά και διαφορετικά ζωάκια, τα οποία είναι ελεύθερα να ξεδιπλωθούν ,να παίξουν αλλά και να διδαχθούν ,ανεξαρτήτου ηλικίας, αλλά πάντα η σοφή κουκουβάγια είναι εκεί για να τα καθοδηγεί…

 

ΛΑΓΓΗ ΣΟΦΙΑ

Λάγγη Σοφία ( Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Νηπιαγωγών, σπουδές κλασικού και μοντέρνου χορού στη σχολή χορού του κ. Φώτη Μεταξόπουλου, σπουδές Latin & παραδοσιακών χορών) :

Νηπιαγωγός! Βρεφονηπιοκόμος! Και γιατί νηπιαγωγός; Γιατί βρεφονηπιοκόμος και όχι απλά δασκάλα.. Θα ρωτούσε κανείς… Λιγότερες ώρες.. Μεγαλύτερα παιδιά… Λιγότερες ευθύνες..

Νηπιαγωγός, γιατί χαμογελάς με ένα απλό επικοινωνιακό μειδίαμά τους!

Νηπιαγωγός γιατί τρελαίνεσαι να τα βλέπεις να μεγαλώνουν..

Νηπιαγωγός, γιατί λατρεύεις να τα φροντίζεις..

Νηπιαγωγός, γιατί απλά πλάθεις το παιδί σαν ένα ακατέργαστο ζυμαράκι.. Εκείνο παίρνει τα μυρωδικά από εσένα, ενώ εσύ βάζεις όλη σου την τέχνη για να πετύχει η συνταγή!

Και όλα αυτά τα μυρωδικά, υα μπαχαρικά και τα αρώματα δένουν σε μια τέλεια συνταγή στην Ονειρόσκαλα!

Μωρά που τώρα ξεπροβάλλουν απ’ το κουκούλι τους.. Παιδιά που έχουν κτίσει τις βάσεις τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.. Δασκάλες με εμπειρία, όρεξη για δουλειά και ζεστά χαμόγελα, ενώνονται σε μια αγκαλιά!

Αφήνουν έξω στο κρύο άσχημες σκέψεις και στεναχώριες και μοιράζονται αγκαλιές, όμορφα λογάκια και πολλά πολλά φιλάκια.. ό, τι ακριβώς χρειάζεται και ένα παιδί για να ζει ουσιαστικά τις πιο όμορφες, και γεμάτες αγάπη, στιγμές μέσα στη μέρα του..

Οι ίδιες όμως στιγμές λείπουν και από εμάς, μέσα στην ανιαρή πολλές φορές καθημερινότητά μας.. Εγώ προσωπικά, τις στιγμές αυτές τις βρίσκω κοντά στα παιδιά μας, αλλά και κοντά στη Γιάννα, τη Σοφία, τη Βίκυ, τη Τζοβάννα, την Λεωνίς, την Ηρώ, την Ελευθερία, την Ειρήνη, την Ηρώ, τη Βάσω και την κα Λέτα, που θαυμάζω και εκτιμώ την καθεμιά τους χωριστά!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, λατρεύω να βρίσκομαι κάααθε πρωί στην Ο-ΝΕΙ-ΡΟ-ΣΚΑ-ΛΑ!!

 

 ΤΖΟΒΑΝΝΑ

Αλεξανδρή Ιωάννα ( Απόφοιτη Ιδιωτικού «ΙΕΚ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ», Ειδικότητα Προσχολικής Αγωγής, Απόφοιτη Αθηναϊκού Κέντρου Παιδαγωγικών Ερευνών και Σπουδών «ΑΚΠΕΣ») :

 Είμαι παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας πάνω από δέκα χρόνια. Διέκοψα για ένα χρονικό διάστημα για να ασχοληθώ με κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό. Δε μου «βγήκε» όμως, γιατί συνειδητοποίησα πως η αγάπη μου για τα παιδιά είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορώ μακριά τους. Θέλω, και όσο μπορώ περισσότερο και καλύτερα, μέσα από την καθημερινή επαφή να βάζω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι στην υγιή διαμόρφωση χαρακτήρων. Όλα αυτά πετυχαίνονται με το καθημερινό χαμόγελο, τη ζεστή αγκαλιά, το τρυφερό χάδι, τα τραγούδια, τα κινητικά παιχνίδια, το ελεύθερο παιχνίδι, τη συζήτηση διάφορων θεμάτων και την αρμονική συνεργασία της ομάδας. Για να πετύχω, λοιπόν, αυτό τον στόχο μου θα πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο περιβάλλον συνεργασίας με την υπεύθυνη του χώρου και των συναδέλφων. Είμαι πολύ τυχερή, γιατί στην Ονειρόσκαλα τα έχω βρει όλα αυτά για την υλοποίηση των προσδοκιών μου, που πιστεύω πως πολλοί άλλοι θα το ήθελαν.

  ΒΙΚΥ

Δρακοπούλου Βίκυ ( Απόφοιτη Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ν. Σμύρνης, Προσχολικής Αγωγής Δημιουργίας και Έκφρασης, Απόφοιτη του εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών ANIMA) :

Η αγάπη και το ενδιαφέρον μου για τα παιδιάμε έκανε να επιλέξω αυτό το επάγγελμα το οποίο εξασκώ τα τελευταία 10 χρόνια περίπου.

Η συνεργασία μου με την Ονειρόσκαλα ξεκίνησε το 2013 με τις καλύτερες συστάσεις συναδέλφων.

Ο σεβασμός και η αγάπη όλου του προσωπικού προς τα παιδιά, το κλίμα συνεργασίας, οι καλές συνθήκες εργασίας σε συνδυασμό με το όμορφο, ευχάριστο και καθαρό περιβάλλον της Ονειρόσκαλας, με έκαναν να παραμείνω και να εργάζομαι εδώ μέχρι και σήμερα!

ΗΡΩ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Δημητριάδη Ηρώ ( Απόφοιτη Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, σχολή επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας) :

Η Ονειρόσκαλα ανήκει στην κατηγορία των παιδικών σταθμών που πάντα ήθελα να εργαστώ, καθώς αποτελεί έναν ιδανικά διαμορφωμένο χώρο για την ψυχαγωγία και την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος των παιδιών μέσα σ’ ένα ευχάριστο περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα και πρωτότυπες ιδέες.

Διάλεξα να ασχοληθώ με αυτού του είδους το επάγγελμα γιατί πάντα με έλκυε η ιδέα να βρίσκομαι στον ίδιο χώρο με μικρά παιδιά και να έχω τη δυνατότητα όχι μόνο να τους μαθαίνω καινούρια πράγματα μέσα από το παιχνίδι και να τα βοηθήσω να γίνουν αυτόνομα, αλλά και να μπορώ κάθε μέρα να κερδίζω μέσα από αυτά όμορφα συναισθήματα και να αποκτώ η ίδια νέες γνώσεις.

 

ΗΡΩ ΣΙΛΑΜΙΑΝΟΥ

Σιλαμιανού Ηρώ (Απόφοιτος του Ι.Ι.Ε.Κ «Δομή» στην Ειδικότητα: «Προσχολική Αγωγή Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης», Αριστούχος Απόφοιτος του Αθηναϊκού Κέντρου Παιδαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (Α.Κ.Π.Ε.Σ) στον Τομέα Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας, Διπλωματούχος (Bachelor) του Τμήματος Παιδοψυχολογίας του Bona College):

Το κάθε παιδί είναι μοναδικό. Από τη γέννησή του -κι ακόμα πιο πριν- από τη σύλληψη και την εμβρυική του ζωή.

Στη συνέχεια, οι δυνατότητές του διαμορφώνονται από τις εμπειρίες, τις συγκυρίες και τις συμπεριφορές των γύρω του.

Μέσα από όλα αυτά, σχηματίζει το συναισθηματικό, τον πνευματικό, ακόμα και το σωματικό του κόσμο.

Αυτό ακριβώς επιδιώκει όποιος ασκεί το λειτούργημα του παιδαγωγού.

  • Είναι εκεί για να αφουγκραστεί τον παλμό τόσο της ομάδας, όσο και του κάθε παιδιού ξεχωριστά.
  • Να ωθήσει με διαφορετικό τρόπο το καθένα στο να αναπτύξει μόνο του τις δυνατότητές του, ώστε να εξελιχθούν σε ικανότητες.
  • Να τους μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους, τα πουλιά, τα ποτάμια και τα λουλούδια.
  • Να καμαρώσει πρώτα ο ίδιος για τις επιτυχίες τους, ενθαρρύνοντάς τα να προχωρήσουν βαθύτερα στην αναζήτηση και την εκδήλωση του εαυτού τους.

Έτσι θα γίνουν λειτουργικά και χρήσιμα άτομα, με αποτέλεσμα να νιώσουν και τα ίδια ολοκληρωμένα και ευτυχισμένα…

Εδώ, στην «ΟΝΕΙΡΟΣΚΑΛΑ», εμείς -που έχουμε την τιμή να είμαστε οι παιδαγωγοί της πιο τρυφερής ηλικίας του μέλλοντος- έχουμε στόχο, ευκαιρία και δυνατότητά να λειτουργήσουμε όπως ένα παλιό ρητό λέει: «Να δώσουμε στο παιδί ρίζες για να αναπτυχθεί και φτερά για να πετάξει», καταθέτοντας τους τις φροντίδες, το σεβασμό και τις ελπίδες μας, με την ευχή ενός καλύτερου κόσμου.

 

Μπαϊρακτάρη Ξένια

Μπαϊρακτάρη Ξένια (Απόφοιτη του Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ στην ειδικότητα: «Προσχολική Αγωγή Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης») :

Πραγματικά ας ερωτηθούμε όλοι, υπάρχει κανείς που να μην έχει υπέροχες αναμνήσεις από τα νηπιακά του χρόνια, που να μη θυμάται τη δασκάλα του με λατρεία; Τόσα χαμόγελα, τόσα παιχνίδια, τόσες δραστηριότητες…

Όλα αυτά αναπολώ και ευτυχώς αναβιώνω ως δασκάλα πια στην Ονειρόσκαλα! Με μεράκι λοιπόν, μεγάλη υπευθυνότητα και αγάπη κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα!

 DSC_2344 - Αντίγραφο
Κουτσούκου Άννα-Λαλύν (Απόφοιτη Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηπείρου της σχολής επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του τμήματος Προσχολικής Αγωγής)

Μεγαλώνοντας δοκίμασα διάφορες δραστηριότητες που μου τράβηξαν το ενδιαφέρον, όταν έπρεπε να αποφασίσω τι θα σπουδάσω. Mία ήταν η επιλογή που δε θα έβρισκα συνεχώς δικαιολογίες, γιατί συμπεριφέρομαι σαν παιδί! Δε νομίζω ότι θα μπορούσα ν’ ασχοληθώ με κάτι άλλο! Τι πιο ωραίο πράγμα από το να προσφέρεις αγάπη; Τα παιδιά είναι γεμάτα ενέργεια και χαρά, αν είσαι τυχερός, θα καταφέρεις να ‘κλέψεις’ λίγο από τη δικιά τους.

Μέσα από την μουσική, τα παιχνίδια και τη γυμναστική προσπαθώ να κατανοήσω ακόμα περισσότερο τον κόσμο τους. Φυσικά τα πρώτα χρόνια του παιδιού έχουν καθοριστικό ρόλο για την μελλοντική του πορεία.

Πιστεύω ότι ο σεβασμός, η κατανόηση των αναγκών του και η επικοινωνία με το παιδί είναι τα κυριότερα εργαλεία για την σωστή αναπτυξή του.

Γι αυτό, νιώθω πολύ τυχερή που υπάρχει ένας χώρος σαν την Ονειρόσκαλα, ο οποίος μπορεί ν’αγαπήσει, ν’αγκαλίασει τις ανάγκες κάθε παιδιού και να σεβαστεί την κάθε πολύπλευρη προσωπικότητα του!

Δε φροντίζει μόνο τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους που θέλουν να κρατήσουν για πάντα το χαμόγελο τους!

ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ ΜΑΡΙΑ

Τσιγαρίδα Μαρία (Απόφοιτη τμήματος προσχολικής αγωγής του ΙΕΚ ΞΥΝΗ, απόφοιτη τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου)

Τι καλύτερο από το να δουλεύει κανείς με παιδιά και ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον τόσο ζεστό όπως η “Ονειρόσκαλα”.

Πάντα πίστευα πως αν δουλεύεις με μικρά παιδιά γίνεσαι η δεύτερη μανούλα τους. Και όταν μοιράζεσαι τις μέρες σου μαζί τους η καθημερινότητα σου γίνεται ακόμη πιο όμορφη.

Το κομμάτι που λείπει το συμπληρώνει η “Ονειρόσκαλα” που αγκαλιάζει τα παιδιά αλλά και τις δασκάλες της για να έχουμε μια σχολική χρονιά ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ.

20170406_145452

Παπαγρηγοράκη Μαρία (Απόφοιτη του Ι.Ι.Ε.Κ. “ΔΟΜΗ” στην ειδικότητα “Προσχολική Αγωγή Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης”)

Τι πιο ωραίο να ξυπνάς κάθε πρωί ξέροντας ότι έχεις να πας για… παιχνίδια, τραγούδια, κατασκευές, γέλια κι αγκαλιές… πολλές αγκαλιές από εκείνες τις ζεστές, τις παιδικές…

Για όλα αυτά λοιπόν και για ακόμα περισσότερα αποφάσισα να ασχοληθώ με τα παιδιά. Να γίνω παιδαγωγός!

Για να μπορώ να παίζω και να ανακαλύπτω κάτι καινούργιο κάθε μέρα μαζί με τα παιδιά, να χαίρομαι με τη χαρά τους, να τα βλέπω να μεγαλώνουν και μαζί τους να ξετρυπώνω και ‘γω το μικρό εκείνο κοριτσάκι που έχω μέσα μου.

Όλα αυτά τα βρήκα στην αγκαλιά της “Ονειρόσκαλας”, δίπλα σε έμπειρες συναδέλφους και μέσα σε έναν πανέμορφο χώρο, ιδανικό για τις πρώτες σχολικές αναμνήσεις των παιδιών!

21640448_10155107784047893_1564709204_o

Μιχαηλίδης Γιάννης (οδηγός)

Αγαπώ τη δουλειά μου!

Αγαπώ να χαρίζω ασφάλεια και σιγουριά στους ανθρώπους, πόσο μάλλον όταν εκείνοι το έχουν απόλυτη ανάγκη. Τα μικρά πλασματάκια της Ονειρόσκαλας, μας χρειάζονται πιο πολύ από τον καθένα. Χρειάζονται μια ευχάριστη βόλτα με το άνετο σχολικό μας, για να φτάσουν στον πολυπόθητο προορισμό τους. Το σπίτι τους! Έτσι λοιπόν, στην Ονειρόσκαλα βρήκα αυτό που με γεμίζει! Ξεκινάω νωρίς τη μέρα μου, τη γεμίζω με χαμόγελα και αγκαλιές και επιστρέφω στο σπίτι μου χωρίς να έχω αφήσει ούτε λεπτό μέσα στη μέρα να πάει χαμένο!

21585667_10155107784082893_1575129395_o

Μαυροδειδή Κατερίνα (Απόφοιτη του τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου)

Η επιλογή μου να γίνω νηπιαγωγός δεν ήταν επιπόλαιη αλλά το επιστέγασμα μιας διαδικασίας προβληματισμού διότι πιστεύω ότι η εκπαίδευση είναι μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας και στοχεύει στην βελτίωση του.

Μέσα μου έχω αγάπη για το επάγγελμα που επέλεξα αλλά πιο πολλή αγάπη για το κάθε παιδί που έρχεται σε επαφή μαζί μου!

Σαν την αγάπη δεν υπάρχει καλύτερο μέσο διδασκαλίας. Μου αρέσει να γίνομαι και εγώ παιδί κοντά στα παιδιά , παίζοντας μαζί τους.

Έχω την ευκαιρία να είμαι μέλος της Ονειρόσκαλας που από την πρώτη στιγμή με καλοδέχτηκαν στην καλά οργανωμένη ομάδα τους και με έκαναν να νιώσω οικεία. Εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να πράξω τα ανάλογα ώστε να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους.

21706527_10155110144102893_124526578_o - Αντίγραφο

Ξυνορόδου Χαρά (Απόφοιτη Παιδαγωγικού Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική ηλικία, Πανεπιστήμιο Πατρών, Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στις επιστήμες της Αγωγής με τίτλο “Ειδική Εκπαίδευση” στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας)

Στο μακρύ ταξίδι των σχολικών μου χρόνων, η ωραιότερη και πιο γλυκιά ανάμνηση υπήρξε η νηπιακή μου ηλικία. Κάποιος είπε πως στην παιδική μας ηλικία υπάρχει πάντα μια στιγμή που ανοίγει μια πόρτα και μπαίνει το μέλλον.. Κάπως έτσι συνέβη και με εμένα. Οι γλυκές και ζεστές αναμνήσεις μου από την προσχολική μου ζωή σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τα παιδιά και την ανάγκη μου να εργαστώ σε μικρές πολύχρωμες τάξεις που ασφυκτιούν από παιδικά χαμόγελα, τραγούδια και χαρούμενες φωνές με οδήγησαν να γίνω νηπιαγωγός.

Και κάθε μέρα που περνά, κάθε φορά που βρίσκομαι ανάμεσα σε παιδιά, που παίρνω ενέργεια από τα χαμογελά τους, που αισθάνομαι την αύρα τους, που νιώθω την αγκαλιά τους δικαιώνομαι για την απόφαση μου αυτή! Κι όλα αυτά σε ένα μαγικό χώρο…
Την Ονειρόσκαλα! Ένα ασφαλές και άκρως δημιουργικό περιβάλλον που κλείνει μέσα του υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και κυρίως ειλικρινή αγάπη και ουσιαστική επαφή με τα παιδιά. Και το ταξίδι συνεχίζεται…

21706453_10210402578364281_1146244446_o

Βλαχογιάννη Αρετή (Μαγείρισσα)

Είμαι η Αρετή.

Στην Ονειρόσκαλα ήρθα, με σκοπό να φέρω όσο περισσότερο μπορώ, την αίσθηση του σπιτικού φαγητού στα παιδιά.

Έχοντας μεγαλώσει ήδη δυο παιδιά, αλλά και με 14 έτη εργασιακής εμπειρίας σε παιδικό σταθμό, γνωρίζω ακριβώς πως να αντιμετωπίσω οποιαδήποτε κατάσταση και αν προκύψει με τα παιδιά. Επίσης, ξέρω πως ένα νόστιμο πιάτο φαγητό, μαζί με ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά μπορεί να κατευνάσει και τον πιο απαιτητικό και δύστροπο άνθρωπο.

Σε συνεργασία με την εξαίρετη διατροφολόγο μας και τη βοήθεια της Χριστίνας, υπό τη συνεχή επίβλεψη της Ιωάννας, το αποτέλεσμα δε μπορεί παρά να είναι πάντοτε το επιθυμητό.

Όσο για τα κορίτσια μας, μόνο τα καλύτερα μπορούν να ειπωθούν. Έξυπνες, υπεύθυνες και συνεργάσιμες, συντελούν καθημερινά στη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών ενώ παράλληλα είναι πάντοτε πρόθυμες να βοηθήσουν η μια την άλλη σε οποιοδήποτε θέμα προκύψει.

Αυτή λοιπόν είναι η Ονειρόσκαλα!

Ένα μέρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται και να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι μέρα με τη μέρα.

Ένα μέρος ζεστό και φιλόξενο όπου θα φάνε και θα παίξουν, θα γελάσουν και θα συγκινηθούν σαν να βρίσκονταν στο σπίτι τους .

Ένα μέρος για τα παιδιά!

20171027_120251

 Γλωσσιώτη Μελίνα (Τελειόφοιτη τμήματος Θεατρικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)

Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά,

έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα

και σε κοιτάζουν με δυο μάτια σαν κι αυτά…”

….όπως μεστά και περιεκτικά αποτυπώνουν οι παραπάνω στίχοι του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Δ. Σαββόπουλου, έτσι αναρωτιέμαι κι εγώ πώς γίνεται να αντικρίσεις δύο παιδικά ματάκια και ένα  γλυκό χαμόγελο και να μην “παραδοθείς” στην αθώα ψυχή, την αβίαστα ελεύθερη και καλπάζουσα φαντασία τους, γεμάτη ελπίδα και όνειρα… πώς γίνεται να τα κοιτάξεις και να μη σπεύσεις αμέσως να αγκαλιάσεις, να ενισχύσεις, να διδάξεις και να ενθαρρύνεις μια τόσο μεγάλη ψυχούλα που καταφέρνει και χωράει σε ένα τόσο μικρό σωματάκι;

Αγαπώ τόσο την τέχνη κι άλλο τόσο τα παιδιά, γιατί το ένα μου θυμίζει το άλλο… Και τα δύο για να συσταθούν προϋποθέτουν φαντασία, ελπίδα, συναισθήματα, όνειρα, έκφραση, μελωδία και λίγη μαγεία….

Από πολύ μικρή ηλικία βρήκα στην τέχνη -τη μουσική, το χορό, το θέατρο- ένα καταφύγιο, έναν κόσμο με περισσότερο χρώμα και λάμψη που σου προκαλεί χαμόγελο και αισιοδοξία, από την πρώτη στιγμή θα σ’ αγαπήσει και θα είναι πάντα δίπλα σου άνευ όρων και όσο το νοιάζεσαι και του δείχνεις αγάπη, εκείνο θα σου επιστρέφει εκατονταπλή…. Όπως ακριβώς κάνει ένα παιδί και όπως ακριβώς εκλαμβάνει το κάθε παιδί όταν προσεγγίζει αυτό το καταφύγιο… Γι’ αυτό και λατρεύω να είμαι δίπλα στα παιδιά και να ενθαρρύνω τη μαγεία του κόσμου τους με τη μαγεία του κόσμου της μουσικής μέσα από την μουσικοκινητική αγωγή που έρχεται να επικοινωνήσει την ψυχή, το σώμα και το πνεύμα, μέσα από τον ήχο, τη μελωδία, την κίνηση, το χορό και φυσικά το παιχνίδι. Ποιος δε λατρεύει το παιχνίδι; Όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά, αλλά και το παιδί που κατοικεί μέσα στον καθένα από μας…

Η “Ονειρόσκαλα” είναι για μένα το ζωντανό καταφύγιο της ιστορίας αυτής που μπορεί να χωρέσει αμέτρητο χρώμα, όνειρα και ελπίδα, αλλά και να γεμίσει άλλα τόσα θαύματα από τα μικρά, διαμαντένια πλασματάκια που περνούν εκεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της μέρας τους.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Χριστοφορίδου Χριστίνα (Βοηθός μαγείρισσας)

Είμαι η Χριστίνα Χριστοφορίδου. Δουλεύω σαν βοηθός μαγείρισσας.

Σαν μητέρα τεσσάρων παιδιών και με είκοσι χρόνια στην κουζίνα, η Ονειρόσκαλα είναι το άλλο μου μισό και η καθημερινή συνέχεια της αγάπης και της φροντίδας για τα παιδιά.

Ααααχ τα παιδιά… Απλά η έννοια του υπάρχω – ανασαίνω και ζω. Μιας και το είχα παιδικό όνειρο να κάνω παιδιά, πολλά παιδιά.

Όσο για τη δουλειά μου, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω την απόλυτη αρμονία μεταξύ μας. Το συνεχές, καθημερινό και ακάματο ενδιαφέρον της Ιωάννας μας, έτσι ώστε όλα να δουλεύουν άψογα και το καλό κλίμα, γεμάτο αγάπη, χωρίς το “εγώ” αλλά το “εμείς”.

Αισθάνομαι πολύ τυχερή που είμαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με πολλά αγγελούδια – γελαστές υπάρξεις, μια άψογη καλοκουρδισμένη ομάδα.

Άλλωστε δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς γιατί το να ασχολείσαι με παιδιά πρέπει να αγαπάς, να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις.

“Αυτό είναι η Ονειρόσκαλα”

Τοπούζη Μαρία (Παιδίατρος)

Βαλούρδου Στέλλα (Διατροφολόγος)